Image hosted by servimg.comImage hosted by servimg.comImage hosted by servimg.com Image hosted by servimg.com

11 de juliol 2008

Sailor Moon

Sailor Moon:


La història comença quan una adolescent de 14 anys, Bunny Tsukino que, com ella mateix diu, és una noia una mica cap de pardals i ploramiques, ajuda a una gata que estava sent esbatussada per una colla de marrecs. Aquesta gata resulta que té una estranya marca en forma de mitja lluna i, a més a més, té la capacitat de parlar. La gata, que es diu Lluna, li explica que la Bunny és la llegendària guerrera lluna i que ha de lluitar contra el regne obscur per salvar als habitants de la Terra.
Així comença Bishoujo Senshi Sailor Moon , que en llengua anglesa tradueixen per Pretty Soldier Sailor Moon i que aquí es podria anomenar La Bonica Guerrera Marinera Lluna. En la pràctica, aquest títol s'escurça i tothom en diu, simplement, Sailor Moon .
Sailor Moon ha estat un èxit devastador tant a Japó com a molts altres llocs on s'ha emès, amb una popularitat només comparable amb alguns dels grans mites de l'animació japonesa com Bola de Drac . La sèrie és considerada una de les més populars del que és el shojo i més concretament, del gènere conegut com a magical girls (noies amb poders màgics i tratges cridaners que lluiten contra els malvats). El shojo és pels japonesos el manga adreçat a les noies, fet que no és del tot veritat perquè ,com per exemple amb Sailor Moon, també agrada molt als nois ( com jo mateix ). És com dir que Bola de Drac o Mazinger Z estan dirigits, exclusivament, cap a un públic masculí.
La mare de la criatura és la Naoko Takeuchi , creadora del manga de Sailor Moon. Cal dir que poc abans de publicar Sailor Moon havia publicat el primer tomo de Codename: Sailor V, el que es pot considerar l'embrió de Sailor Moon. Aquesta és la història de la Minako Aino , una noia que amb l'ajuda d'un gat anomenat Artemis lluita contra els dolents i defensa la justícia amb el nom de SailorV ( V de Venus, el seu planeta protector, o també, com aquí han traduït, de cinquena marinera ). Com es pot veure, la base argumental és la mateixa de Sailor Moon . Segurament la Naoko Takeuchi, al veure el possible èxit del manga, el va redissenyar amb una nova protagonista i un fons argumental amb més ganxo. Per sort, va recuperar a la Minako Aino com a marinera Venus dins de Sailor Moon. Paral·lelament va continuar publicant Codename: Sailor V , tot i que només té 3 volums.
Així doncs es va publicar per primera vegada el manga de Sailor Moon ,dins el magazine Nakayoshi , el Febrer de 1992. Immediatament va sortir la sèrie d'animació, concretament el 7 de Març de 1992 es va emetre el primer capítol al país del sol naixent.
L'Anime de Sailor Moon va tenir un èxit immediat i es va continuar emetent al Japó fins al 8 de Febrer de 1997, amb un total de 200 capítols i 5 sagues o parts diferenciades: Sailor Moon (1-46), Sailor Moon R (47-89), Sailor Moon S (90-127), Sailor Moon Super S (128-166) i Sailor Moon Sailor Stars (167-200). Per veure la llista completa d'episodis clica aquí.Se n'han fet 3 películes, una de la R, de la S i de la SuperS. Tot i que l'argument és independent de la sèrie, si que guarden relació amb cada una de les parts, pels personatges que surten, i es podria dir que són històries autoconclusives que transcorren després de les seves corresponents temporades. També van sortir alguns especials de SM. Que jo sàpiga segur 4: Un de l'Ami Ami's First Love , i tres de la SuperS.
Sailor Moon s'ha exportat a molts llocs arreu del món on, en general, ha tingut molt bona acceptació per part del públic, malgrat que moltes vegades la sèrie ha estat maltractada amb censures , canvis de noms dels personatges, emissions en hores intempestives amb canvis d'horaris, posant els capítols que els hi donava la gana, etc.. Tot i així, les marineres guerreres se n'han sortit i han aconseguit milers de fans per tot el món.
A Espanya la sèrie va ser emesa per Antena 3 ja fa bastants anys. No en tinc gaire informació perquè en aquella època no ho seguia, i només recordo alguns capítols aïllats. Però puc dir que van canviar els noms de la meitat dels personatges perquè són els que estan en l'edició de Glénat del manga en castellà. A més, coneixent-los, m'imagino que ho posaven a l'hora que els hi donava la gana i segurament saltant-se i repetint capítols, sense cap respecte a la sèrie.
A la tardor de l'any 2001 la gent de Televisió de Catalunya van aconseguir la sèrie i la van començar a emetre pel canal 33 dins l'espai infantil Club Super 3. Una mica tard, però ja diuen que és bo tot el que es fa esperar, o com segurament diria la Minako, si esperes tot lo bo tindràs, o alguna cosa d'aquestes...
En fi, els afortunats catalans vam poder veure tots els capítols seguits, sense censura i amb els noms originals dels personatges, a excepció del de Bunny per Usagi i el de Lluna per Luna, decisió encertada per tal de conservar el significat dels noms. Gràcies a TVC molta gent va tenir l'oportunitat de seguir la sèrie com déu mana i van aconseguir iniciar a nous adeptes a Sailor Moon. Com a mínim a un, segur ^_^ . És que els de TV3 ,quan volen, són els millors.Si vols saber més de l'emissió en català de SM (equip de doblatge, horari d'emissió...) vés aquí
A més del manga i l'anime s'ha publicat molt altre material relacionat amb la Bunny i companyia: compactes de música, artbooks, jocs,... i infinitat de merchandasing.